13. nov
TOPPIDRETTSUTØVER: Eskil Rønningsbakken trener som en toppidrettsutøver og alltid ute. Her er han på enhjuling i Trollveggen i 2010. Foto: David LI
 
– Jeg skal levere en skikkelig høydare!
STANGEBYEN: Balansekunstner Eskil Rønningsbakken skal balansere og vise triks høyt over hodene til stangesokningene under Stange­dagene. Det hele akkopagnert av lokale musik­ere, og med eksotisk innslag fra akrobat fra Kina og unge turnere fra Løten.

Publisert: 17.aug.2016 11:00
Oppdatert: 17.aug.2016 13:02

Årets store trekkplaster under Stangedagene er den verdenskjente balansekunstneren Eskil Rønningsbakken. Vallset-mannen vender hjem til Stange for å vise triks publikum vil måpe av.

– Jeg skal opp i ei høy kran, opp i høyden for å vise fram en rekke ulike triks. Jeg håper folk går mann av huse for å være med og feire at jeg har vært balansekunstner i 20 år. Jeg skal levere en skikkelig høydare, og dette er et show for alle, sier Rønningsbakken.

Med seg har Eskil saksofonist Olav Slagsvold og keyboardist Espen Rui, som skal spille under showet.

– Jeg har også med meg akrobaten Huriyet Niyaz fra Kina, og 12-15 unge turnere fra Løten, som jeg hadde sommerkurs for. De mest ivrige skal være med og lage show sammen med meg, sier Rønningsbakken.

Ikke minst kommer Geirs Kranservice med ei kjempekran. For her blir det balansekunst i verdensklasse høyt til værs!

Balanserer på alt mulig

Han er tilbake der hele eventyret startet, og ønsker nå å vise sin takknemlighet.

– Jeg husker jeg allerede som femåring sto på hodet og på hendene. Balanserte på alt mulig rart. En yoga- og meditasjons­guru besøkte oss i Vallset, og han var en læremester som hadde en utrolig kroppskontroll. Han var så facinerende, sier Rønningsbakken.

Unggutten var bestemt på å bli best mulig i det som interess­erte ham mest – å balansere. 

– Jeg var en veldig aktiv gutt, mer enn det mor likte. Skolen var en ”oppbevaring”, som jeg ville avslutte raskest mulig. Jeg ville ut og jobbe med balansekunst!

På hodet på hesteryggen

I bygdene i Stange ble man raskt klar over talentene til Eskil Rønningsbakken. Han hadde ofte små show, og balanserte på det meste.

– Martin med hesten lot meg ofte balansere på hodet på ryggen til hans hest. Dette skjedde gjerne 17. mai eller en av markedsdagene. Dette skjedde også her i Stangebyen da jeg var ungdom, sier Eskil.

Skuffelsen var stor da det ikke fantes talentprogram for balansekunstnere, og Eskil så derfor videre utover – til sirkus.

– Jeg sendte brev til Arnardo og reiste med buss til Hamar, Elverum og Oslo for å møte ham mest mulig. Jeg leste avisen for ham, og fikk vist fram mine triks. Han sa: ”Det her kan bli til noe!”

Med slike ord fikk unggutten blod på tann. Målet var jobb på sirkus. Han hadde ulike show på messer og ulike tilstelninger.

– I 1996, på selve julekvelden, ringte Arnaldo og spurte om jeg ville være med på turné. Det var en presang jeg virkelig husker!

17-åringen reiste hjemmeifra og ble boende med østeuropeere.

– Sirkusfamilier, der noen ønsket meg nord og ned, mens andre lærte meg triks. Jeg ble herdet på kort tid, sier Rønningsbakken.

Ønsket større manesje

– Sirkus hadde begrensede muligheter, og var ikke så fantastisk på innsiden som sikkert mange tror. Jeg søkte derfor på ulike skoler, og kom inn på en i Tyskland. Med hard ledelse fra DDR og russiske lærere plukka de fra meg min kunnskap og lærte meg nye teknikker, sier Rønnings­bakken.

Ideen om å vise sine triks på kjente plasser rundt om i Norge ble så realisert.

– Jeg bruker kjente steder som jeg er stolt av. For eksempel Geirangerfjorden og Prekestolen. Vi har jo verdens fineste natur! Så bruker jeg utstyr som folk kjenner, som stoler, stiger og sykler i mine triks. Jeg har heller ikke låst meg fast i en stil, sier Rønningsbakken.

Med gode bilder og filmopptak av triks, har Eskil Rønningsbakken blitt superkjendis. Ikke bare her i Norge, men i hele verden!

100 millioner seere

Blant annet er Eskil stor kjendis i Kina. Der har han vist en rekke triks gjennom de siste årene, og har 100 millioner kinesere som følger TV-programmet. Mer og mer er balansekunstneren er å se på norsk TV også, der han viser sine triks fra toppen av Holmenkollen eller ved Vettisfossen. Nå er det i Stange man vil få oppleve showet til Rønningsbakken!

– Jeg har hele tiden fått positiv respons fra lokalmiljøet. Derfor er det hyggelig at Stange Sentrumsforening ville ha meg til å opptre her i jubileumsåret mitt.

Men hvor går så vegen videre? – Nei, det henger i lufta, sier Eskil Rønningsbakken og ler.

 
MED TURNERE: Eskil Rønningsbakken har med seg turnere fra Løten under showet fredag kveld. Foto: Dan Cato Røe.
BALANSERER PÅ EN HEST: I Stangebyen viste unge Eskil Rønningsbakken sine triks på ryggen til en hest. Foto: Privat
MED ARNARDO: Eskil var ikke gamle gutten da han møtte Arnardo. De ble gode venner og sirkuskongen i Norge hadde trua på Eskil som balansekunstner. Foto: Privat
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no