12. nov
COVERET: Slik ser coveret på den lille Instatusjboka ut.
 
Odd Arilds «Instatusj­tegninger» mellom to permer
VALLSET: Odd Arild Myglands helsprøe «Instatusjtegninger» var et ukentlig humoristisk høydepunkt for mange. Nå har Stange­avisa samlet 49 av dem mellom to permer. Inntektene går uav­kortet til Stiftelsen Organ­donasjon.

Publisert: 28.okt.2015 15:35
Oppdatert: 30.okt.2015 11:56

Odd Arild Mygland (23.6.1964 – 27.9.2015) var fast tegner i Stangeavisa. Det begynte med at han satt sykemeldt hjemme under OL i Sotsji, vinteren 2014. Som sportsinteressert fulgte han med på mange av sendingene, og lot seg inspirere av kommentatorene til å tegne det de faktisk sa. Det utviklet seg til den faste spalten "Instatusjtegning", som han tegnet fram til han ble for syk i midten av februar 2015.

God medisin

For Odd Arild var humor i hverdagen en viktig måte å overleve på. Et effektivt tiltak for å holde tunge tanker på en armlengdes avstand. For oss som avislesere ble instatusjtegningene et ukentlig høydepunkt. En god dose humor som vi gledet oss til.

Nå har Stangeavisa samlet 49 av tegningene hans i den lille minneboka «Instatusjtegning».

Heftet på 52 sider ble levert ferdig fra Idètrykk denne uka i et opplag på 1.000. Boka vil bli solgt for 100 kroner stykket. Familien til Odd Arild har bestemt at inntektene fra salget uavkortet skal gå til en forening Odd Arild brant for; Stiftelsen Organdonasjon. Stiftelsen jobber for å fortelle folk hvor enkelt og viktig det er å bli organdonor.

Lanseres på Væillsetrevyen

Den lille boka vil bli lansert i forbindelse med Væillsetrevyens forestillinger på Vallset samfunnshus denne helga, forteller redaktør

Lars Kristian Seierstad i Stangeavisa.

– Væillsetrevyen var en viktig og stor del av Odd Arilds liv. Han elsket å skrive tekster, sketsjer og å stå på scenen.Derfor var det naturlig å høre med Væillsetrevyen om vi kunne samarbeide om dette prosjektet. Der var det ubetinget begeistring og tommelen opp for prosjektet, og vi har avtalt at vi i Stangeavisa skal selge Instatusj-boka i forkant av hver forestilling i uka som kommer, sier Lars Kristian Seierstad.

Han synes det er utrolig morsomt at mange av Odd Arilds tegninger og skråblikk på hverdagen nå samles mellom to permer.

– Aviser er jo et litt flyktig medium, og havner som regel i peisen eller til resirkulering når de er lest. Når vi nå samler Odd Arilds humor i en egen bok på denne måten, blir de tatt vare på for ettertiden, sier Seierstad.

Minneboka vil bli solgt fra nå og fram til jul, eller så langt opplaget rekker.

Takknemlig stiftelse

Stiftelsen Organdonasjon opplyser at de vil bruke pengene som kommer inn på salget av Instatusj-boka til å utvikle et viktig undervisningsopplegg.

Det er Troels Normann Mathisen, informasjonssjef i stiftelsen, som sier dette til Stangeavisa.

– Vi takker så mye for at inntektene fra Instatusjheftet går til vårt Stiftelsen Organdonasjon. Inntektene fra dette heftet vil gå til å utvikle et nytt undervisningsopplegg, som vi skal bruke mot bl.a. ungdom og helsepersonell. God og riktig kunnskap rundt organdonasjon er en forutsetning for å gjøre folk trygge på temaet og dermed ta et positivt standpunkt til organdonasjon, sier Mathisen.

Han legger til at mange vet ikke at man kan bli organdonor på tre sekunder.

– Alt som skal til for å bli det, er å si ifra til sine nærmeste. Det finnes verken et register eller en oversikt over hvem som er organdonor i Norge. Man må bare si ・gjeg er organdonor・h til sine nærmeste for å bli det. Donorkortet kan man fylle ut etterpå som et bevis på at man har tatt denne samtalen. Men selv om det er så enkelt, glemmer mange å fortelle sine nærmeste at de vil være organdonorer. Målet vårt er å få folk til å innse hvor lett og viktig det er å si ifra om ønsket sitt. Slik kan flere få mulighet for å få livet i gave, sier Mathisen, og avslutter:

– Takk for all støtte! Sammen redder vi liv. Mer informasjon om stiftelsen og det å bli organdonor finner du på hjemmesiden www.organdonasjon.no.

Her får du kjøpt boka:

I tillegg til at Instatusjtegning-boka vil bli solgt i forkant av Væillsetrevyens forestillinger på Vallset samfunnshus (NB – kun kontant salg), kan du også få kjøpt boka på disse utsalgsstedene: Joker Vallset, Spar Romedal, M. Pettersson i Stangebyen og på Servicekontoret i rådhuset.

Minneboka koster 100 kroner, og alle pengene som kommer inn går uavkortet til Stiftelsen Organdonasjon.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HUMOR: Odd Arild Myglands «Instatusjtegninger» i Stangeavisa og på Facebook ga folk mang en god latter. For Odd Arild var humor og det å tegne en god medisin i en hverdag med mye sykdom. Arkivfoto: Dan Cato Røe
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no