12. nov
 
Reisebrev: Her levde den virkelige "onkel Tom"
ONTARIO/CANADA: Boka «Onkel Toms hytte» blir av mange regnet som en av de viktigste årsakene til at slaveriet bla avskaffet i USA på midten av 1800-tallet. Den virkelige «onkel Tom», Josiah Henson, flyktet og fant friheten her i Ontario i Canada.

Publisert: 05.sep.2016 14:08
Oppdatert: 05.sep.2016 14:20

«Onkel Toms hytte» av Harriet Beecher Stowe er en av litteraturhistoriens mest leste romaner. Boka ble utgitt i 1852 og handler om slaveriet i USA – sett med slav­enes perspektiv. Boka skild­rer slaveriets grusomheter, og beskriver også flukten til Canada som mange slaver så som «det forgjettede land». Her var det mulighet for frihet og egen jord som kunne dyrkes opp.

«Onkel Toms hytte» var på 1800-tallet og langt inn på 1900-tallet den mest solgte bok­en i verden, etter  Bibelen. Også her i Norge og Stange er det mange av oss som har vokst opp med denne gripende historien. Mange mener at boken var et sterkt bidrag til at slaveriet ble avskaffet i 1863 under den amerikanske borgerkrigen.

Den virkelige onkel Tom

Men den virkelige «onkel Tom» het ikke Tom. Han het Josiah Henson, født i 1789.

Som barn ble han vitne til at faren ble pisket og kuttet øret av, som straff for at han forsøkte å hindre et overgrep mot kona – Josiahs mor. Familien ble splitt­et; far, mor og barn ble solgt til ulike slavedrivere. Men Josiah fikk, som yngstemann i flokken, til slutt vokse opp med sin mor på en stor tobakkplantasje i Maryland, eid av Isaac Riley. En mann som mishandlet og svindlet Josiah på det groveste.

Henson rømte fra slaveriet i 1830 ved å flykte gjennom togtunnelen under elva Niagara til Ontario, Canada, der flyktning­ene fikk eget land de kunne dyrke opp og frihet i velkomstgave fra de canadiske myndighetene.

Her ble Henson værende for å hjelpe andre amerikanske slaver til å rømme over grensen – med stor fare for eget liv. Og et helt lokalsamfunn med svarte farm­ere vokste fram. Henson sto i spissen for dette lokalsamfunnet, der familiene fikk egne gårder og barna skolegang. De valgte å bygge sin nye frihet og tilværelse på tilgiv­else, i stedet for hevn mot dem som hadde utrettet urett mot dem som tidligere slaver. Ikke ulikt måten Nelson Mandela la plattformen for et nytt Sør-Afrika i moderne tid.

Inspirerte Stowe

Josiah Hensons selvbiografi inspirerte Harriet Beecher Stowe til å skrive boka «Onkel Toms hytte». Josiah Henson ble kjent som den virkelige «onkel Tom», og han reiste mye rundt i både Amerika og Europa for å holde foredrag. Blant annet var han gjest hos dronningen i England.

Ved gården som Josiah Henson levde i Canada, er det bygget opp et eget nasjonalt museum, der afrikansk-amerikansk hi­storie og slaveriet i både USA og Canada er tema. 

«Uncle Tom’s Cabin Historic Site» ligger i åpent landbrukslandskap, cirka tre timers kjøre­tur fra Toronto – ikke langt fra grensa mot USA og storbyen Detroit. Stedsnavene bærer preg av hvor de første nybyggerne kom fra. Her ser du skilt til tettsteder og byer med navn som «London», «Paris», «Cambridge» og «Oxford». Og altså «Dresden», der en stor koloni med afro-amerikanske slaver fikk land og bygde opp sitt eget samfunn i frihet.

Gir et innblikk

Museet viser.på en levende måte, hvilke uhyrlige tilstander mange av slavene levde under. Vold og overgrep av de hvite var en del av hverdagen, like så blodslit og sult ute på slavefarmene.

Men det var også hvite som var sterkt imot slaveriet, som la ned et stort engasjement i det å skjule og hjelpe slaver på rømmen over grensa til Canada.

Museet viser også arbeidsredskaper og bygg som de afro-ameriaknske nybyggerne brukte for å bygge opp det nye og frie samfunnet i Canada. Blant annet er huset til Josiah Henson og kirken der han var prest, endel av museet. I tillegg til et moderne bygg med informative utstillinger som skildrer den afro-amerikanske historien.

Museet er absolutt verdt et besøk, om du er i Canada og Ontario.

Du finner mer info om onkel Toms hytte, museet, Josiah Henson og Harriet Beecher Stowe på Uncle Tom’s Cabin Histroical Site på Facebook, Wikipedia og andre hjemmesider på nettet.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ØNSKER VELKOMMEN: Steven Cook er daglig leder ved Uncle Tom’s Cabin Historic Site. Sammen med Brenda Lambkin tar han imot gjestene til museet med smil og godt humør, selv om det er en dyster historie museet formidler. De er begge etterkommere etter slaver som rømte fra USA og fant friheten i Canada.
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no