13. nov
 
RUSK-ungdommene tok kunsten i bruk for å vise at de er en skole for framtida – som skal legges ned
ROMEDAL: Wow! Snakk om å levere på øverste hylle! Kunstprosjektet «Klasse­veggen» ble en unik reise gjennom både følelser og generasjoner siden 60-tallet. Og en klar dokumentasjon på at Romedal ungdomsskole er skolen for framtida – som skal legges ned.

Publisert: 15.feb.2019 13:54
Oppdatert: 15.feb.2019 13:54

Det siste halvannet året har hele Romedal ungdomsskole samarbeidet med Turneorganisasjonen i Hedmark om et gigantisk «Kunst underveis»-prosjekt. Utgangspunktet har vært de mange avgangs-klasse­bildene som henger på veggen i gangen på skolen. Her er det bilder av alle elevene som har gått på RUSK siden oppstarten i 1965. Hvem var de, hva gjør de i dag, hva husker de fra tiden på skolen – og hva var annerledes i forhold til dagens Romedal ungdomsskole?

– Vi ville finne ut hva som er Romedals sjel, gjennom en kunstnerisk form. Derfor søkte vi Turne­organisasjonen om et «Kunst underveis»-samarbeid. Vi fikk først avslag, men ga oss ikke. Det er vi glade for i dag. Vi har vist at vi er en skole for framtida – som skal legges ned, sier rektor Bjørn Are Knutsen.

Sterke uttrykk

Og han har god grunn til å være stolt av det elevene hans leverte torsdag kveld. Her var samtlige 200 elever i sving med ulike oppgav­er, og alle hadde bidratt til ulike kunstneriske uttrykk som sier noe om hvordan skolehverdagen var før og nå. Det hele profesjonelt formidlet gjennom ulike kunstformer som foto, video, dokumentarfilmer, dikt, slampoesi, musikk, DJ-opptredener, dans og ulike installasjoner og montasjer.

Hele skolen ble tatt i bruk til framvisningene, og publikum strømmet til for å være med på de guidede rundene. Alle de 480 billett­ene ble revet vekk. 

Men det var langt fra noe rosenrødt bilde som elevene presenterte. Her fikk publikum være med på dypdykk i alt fra helsvart slampoesi, der dystre tank­er om skolen som fengsel, depresjon og selvmord sto fram – til glede, uttrykt gjennom musikk og humoristisk dans – som den klassiske og helsprøe macarena-dansen, som herjet 90-tallets discoteker.

– Slik sett er vel dette prosjektet et godt uttrykk for hvordan ungdommene opplever ungdomsskoletiden. Det er en tid for de store følelsene. Jeg er utrolig imponert over det de har fått til, sier Ida Marie Vik, som har hatt regien på prosjektet.

Intervjuet mora

Det var ingen tvil om at elevene som hadde laget og viste fram all kunsten torsdag, var stolte av prosjektet. Petter Andersen Holter fra 10B var en av dem. Han var med som guide, og ledet gruppene med publikum fra stasjon til stasjon.

– Jeg har virkelig kost meg med dette arbeidet. Det har vært noe helt annet enn den vanlige skole­hverdagen. Alle som er elever her er blitt involvert, og jeg tror 80 prosent av dem har satt pris på det. Blant annet har alle gjennomført intervjuer med tidligere elever fra RUSK. Jeg intervjuet mor mi, Jeanette Andersen, som gikk her for noen år siden, forteller Petter Andersen Holter.

– Lærte du noe om hvordan det var på RUSK da, som du ikke hadde hørt før?

– Ja. Inntrykket mitt er nok at vi som elever er litt snillere idag, enn de var da, sier Petter.

Torsdag var alle elevene i aksjon for å skape en stor kunstnerisk opplevelse for de besøkende. Mange av de som kom var tidlig­ere elever ved RUSK. De ble møtt av elever som var i sving som parkerings­vakter, kake­bakere, kafèverter, guider og som aktive deltakere i mange av de kunstneriske forestillingene.

Triller terningen!

Oppsummert går det ikke an å være annet enn dypt imponert over det RUSK-ungdommene, i samarbeid med Turneorganisasjonen, leverte torsdag kveld. Vi har ikke for vane å trille terningkast her i Stange­avisa, men denne gangen gjør vi et unntak. Dette må bare bli en sekser!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GUIDE: Tiendeklassingen Petter Andersen Holter var en av flere guider torsdag kveld, som ledet publikummet fra stasjon til stasjon. Han synes «Klasseveggen» har vært et utrolig spennende prosjekt å være med på.
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no