13. nov
 
Stange skole til topps i nervepirrende finale i Stangequizen
STANGE: Det ble en tøff duell mellom 6A ved Stange skole og sjetteklassingene fra Vallset, da superfinalen i den aller første «Stange­quizen» gikk av stabelen. Stange-elevene trakk til slutt det lengste strået.

Publisert: 07.apr.2017 15:03
Oppdatert: 07.apr.2017 15:04

«Stangequizen» er et samarbeid mellom Stange kommune, Stange Historielag, Anno Museum på Domkirke­odden og Stange­avisa. Hensikten er å stimulere interessen for lokal­historie. Prosjektet er treårig, og primus mot­or for det hele er Camilla Brandt fra Kulturskolen.

Hele kommunen

Alle sjetteklassingene i Stange kommune ble engasjert i «Stangequizen» i vinter. De fikk i oppgave å svare på en rekke lokalhistoriske spørsmål, med utgangspunkt i drøyt 70 historiske artikler som er lagt ut på hjemmesiden www. kulturpunkt.org (klikk på «Domkirkeodden»). De fire klassene som leverte de mest kreative svarene ble plukket ut til superfinalen, som gikk av stabelen torsdag før påske.

Juryuen hadde en tøff jobb med å plukke ut fina­listene, men Steinerskol­en, Vallset skole, 6A ved Stange skole og Espa skole fikk æren av å kjempe om seieren. Konkurransen fant sted i kommunestyresalen. Hver klasse hadde valgt ut tre elever som representerte skolene. I salen satt resten de andre elevene og heiet fram sine lag.

Finalen

Superfinalen var lagt opp som et spektakulært multimedia-show. Elevene måtte svare så godt de kunne på alt fra spørsmål om dialekt, lokale bunader og idrett, til temaer fra andre verdenskrig og nyere spørsmål om lokalt næringsliv.

Etter krevende og innledende runder, var det til slutt Vallset skole og Stange skole som sto igjen i den endelige finalen. Det ble til slutt en knepen seier til 6A-laget fra Stange, bestående av Madelen A. Lågeide, Hedda Kampenhøi og Julian Eriksen Høsøien.

– Det var utrolig gøy å være med her, selv om vi var nervøse for å dumme oss ut i forkant, sier de tre til Stangeavisa.

De forberedte seg til finalen blant annet med å lese seg opp på en rekke lokalhistoriske temaer, og pugge stedsnavn.

– Vi visste jo ikke helt hva vi ville bli spurt om, og hadde ikke ikke store forventninger om å vinne. Men vi håpet jo, så klart. Og det gikk jo veldig fint, sier Madelen, Hedda og Julian.

Førstepremien til klasse 6A, overlevert av ordfører Nils Røhne, var en dag i Ankerskogen for hele klass­en.

Imponert

Camilla Brandt pustet lett­et ut etter superfinalen, og delte ut blomnster til alle de frivillige i blant annet Historielaget som har bidratt med histioriske artik­ler til prosjektet.

– Jeg er helt over veldet over hvor flinke alle elevene er, og hvor stort engasjement de har lagt ned i Stangequizen. De har gjort en veldig god jobb ved alle skolene, oppsummerer Camilla Brandt. Hun opplyser at Stange­quizen også vil bli gjennomført for sjetteklassingene i Stange kommune de to neste skoleårene.

Her er noen av finale-spørsmålene:

Lurer du på hvordan kunnskapsnivået ditt er, sammenliknet med en sjette­klassing?

Her er noen av spørsmål­ene som elevene fikk i superfinalen (svarene står under):

1. Hvor mange boller solgte Bolleland på Espa i 2016 – 13.960.473, 1.576.483 eller 1.436.433?

2. Hvor mange kilometer kommer man hvis man legg­er alle bollene etter hverandre – 152 km, 15,2 km eller 1,52 km?

3. Hva var Peter Sinnerud fra Ottestad veldig god til – å ro, gå på skøyter eller å gå på stylter?

4. Poul Knudsen Wiig var Stanges første utvandrer til Amerika. Hvorfor utvand­ret han? Var det fordi han var ulykkelig forelsket i Anna, han var hjemløs eller fordi han hadde lurt noen for penger og måtte flykte?

5. Marie Westby var en av dem som hjalp flyktninger under 2. verdenskrig. Hva mente hun med meldingen «ikke send flere møbler»? Ikke send flere møbler eller ikke send flere flyktninger.

6. Hvilken togstasjon var Marie Westby stasjonsmester på? Strandlykkja eller Tangen?

7. Hvorfor ble noen gårder kalt Ødegård – noe som fortsatt henger igjen mange steder. Åpent svar.

Svar:

1. 1.576.483.

2. 152 kilometer.

3. Gå på skøyter.

4. Han hadde lurt noen for penger og måtte flykte.

5. Ikke send flere flyktninger.

6. Strandlykkja.

7. Gårder som ble lagt øde under svartedauden.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KONSENTRERT: Ragnhild, Amerdeep og Andrine fra vallset skole. Bak ser vi «Dr. Quiz», Asbjørg O. Einvik Vestli fra Anno museum.
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no