15. okt
STJÅLET: Denne sølvmuggen og dåpsfatet er blant gjenstandene som er stjålet
 
Alt kirkesølvet er stjålet fra Strandlykkja kirke
STRANDLYKKJA: Alt kirkesølvet, mye av det med stor historisk affeksjonsverdi, er stjålet fra Strandlykkja kirke.

Publisert: 18.jan.2017 15:15
Oppdatert: 18.jan.2017 15:14

Det var i går formiddag at kirketjener Kjetil Sørli Krøtøy oppdaget at det hadde vært ubudne gjest­er på ferde i Strandlykkja kirke.

– Da jeg kom til kirka oppdaget jeg at den norde døra var brutt opp og sto på vidt gap, forteller Kjetil Sørli Krøtøy til Stangeavisa.

Affeksjonsverdi

Han fant ganske fort ut at alt av sølvtøyet fra kirken var stjålet.

– Det dreier seg blant annet om lysestaker, blomstervaser, døpefontfatet, de små begrene som brukes til nadverd, en sølvmugge som brukes til å fylle opp vann i døpefonten, opp­lyser Sørli.

Han er usikker på den økonomiske verdien til gjenstandene.

– Dette er først og fremst et stort tap av hi­storisk verdi og affeksjonsverdi. Sølvmugga som er borte ble gitt til kirken på 50-tallet. Dåpsfatet er enda eldre, og er også gitt i gave til kirken. Jeg kan ikke tro at de har noen større penge­verdi, utover sølvverdien, sier Sørli.

Heldigvis har tyvene gjort lite skade på kirkebygget ellers.

– Døra må repareres, men er låsbar. Ellers har de romstert litt rundt i kirk­en. Jeg var bekymret for orgel­et, fordi de hadde demontert noen deler på det. Men de er satt på plass, og en organist har prøvespilt og sagt at det fungerer fint, sier Sørli, og fortsetter:

– Ellers fant jeg kirkeboka, der døpte, vielser og begravelser skrives inn, på utedoen. Innbruddstyvene har av en eller annen grunn tatt den med ut dit og lagt den der. Heldigvis var den uskadet. Boka lå sammen med flere sprøytespisser.

Politianmeldt

Det er usikkert når innbruddet fant sted.

– Det er noen dager sid­en noen sist var i kirka. Men en nabo skal ha sett noen folk gå ned fra kirka lørdagsnatta ved 01.30-tida. Vi håper selvsagt at folk tar kontakt med politiet, om de tror de har opplysninger som kan være relevante for saken. Dette er jo lett gjenkjennelige gjenstander. Tyveriet er poltianmeldt og politiet har allerede vært på stedet for å sikre spor, sier Sørli Krøtøy.

 
ALT ER BORTE: Lysestaker, blomstervaser og sølvmuggen som står på alteret i Strandlykkja kirke er blant gjenstandene som er
stjålet. Bildet er fra jubileumsgudstjenesten 25. august 2015, der Nina Th. Bredsdorff var prest. Arkivfoto: Rune Aasen
SØLVMUGGE FRA 50-TALLET: Sløvmugga i Strandlykkja kirke ble gitt som gave til kirka på
50-tallet. Her fra jubileumsgudstjenesten i 2015, der Halvard Sveino hadde oppdraget med å bære den inn i gudstjenesten. Arkivfoto: Rune Aasen
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no