15. okt
JUBLET: I 16 år har Live Brovold Sveum og Ragnhild Antonie Finden drevet Kausvol gardsbarnehage sammen. Da driftsutvalget tirsdag ga grønt lys for
utvidelse av 22 nye plasser, brøt jubelen løs. Nå blir det storsatsing i stedet for nedleggelse. Bak står Kausvol-foreldrene Kristin Karset og Sindre Valle. Til venstre; Pensjonistpartiets Bjørn Sveheim.
 
Både Steinerbarnehagen og Kausvol får bygge ut
STANGE/OTTESTAD: Det brøt ut ellevill jubel fra tilhører­benken, da drifts­utvalget enstemmig gikk inn for utbygg­ing av både Kausvol gardsbarne­hage og Steinerbarne­hagen. Byggingen av ny kommunal barnehage i Ottestad skal også fortsette som planlagt.

Publisert: 28.nov.2017 13:36
Oppdatert: 06.des.2017 14:19

– Nå er det bare å sette i gang med planlegging og byggesaksprosessen. Vi gir full gass. Dette var et framtidsrettet vedtak og en stor lettelse og glede for oss på Kausvol gardsbarnehage, sier Ragnhild Antonie Finden – eier av barnehagen på Kausvol.

Tirsdag satt hun på bakerste benk i kommunestyresalen sammen med Kausvol-styrer Live Brovold Sveum og spente foreldre, da driftsutvalget skulle drøfte ny barnehagestruktur i kommunen. De fikk vedtaket de håpet på; grønt lys for utviding av barnehagen med 22 nye plasser.

Varm potet

Saken har preget nyhetsbildet i Stangeavisa de siste ukene. Kausvol gardsbarnhage har flagg­et at de kommer til å måtte legge ned fra sommeren av, om det ikke blir grønt lys for å utvide med 22 nye plasser. Rådmannen anbefalte i sin utredning av sak­en å si nei til Kausvols søknad og Steinerbarnehagens ønske om å utvide med ni nye plasser. I stedet ville han prioritere bygging av kommunal barnehage på Nedre Tømte i Bekkelaget med seks avdelinger.

Nå har politikerne i driftsutvalget vedatt å sette rådmannens forslag til side, og tillate utvidelse ved både Steinerbarnehagen og Kausvol – og samtidig fortsette prosjekteringen og utbyggingen av den kommunale barnehagen i Bekkelaget som planlagt.

Villige til å ta en sjanse

Det var Arnfinn Standerholen (Ap) som fremmet Arbeiderpartiets forslag i saken.

– Dette er en kompleks sak. Det store usikkerhetsmomentet er hvor stort behovet for barnehageplasser blir i framtida. Men vi holder fast ved at utbyggingen av den nye barnehagen i Nedre Tømte må gå som planlagt. Samtidig foreslår vi at Kausvol gardsbarnehage skal få muligheten til å utvide, slik de ønsker, sa Arnfinn Standerholen i møtet.

Han sier partiet er inneforstått med at satsingen trolig vil føre til overkapasitet på barnehageplasser en periode.

– Men denne sjansen er vi villige til å ta. Vi kan ikke komme i den situasjonen at vi får for få barnehageplasser i Ottestad, slik at folk må kjøre fra Ottestad til Stange om morgenen for å levere i barnehagen – for så å kjøre til jobb på Hamar etter det. Vi må ta inn over oss at de fleste tross alt kjører nordover når de skal på jobb i kommunen vår, sa Standerholen.

Steinerbarnehagen

I utgangspunktet foreslo Arbeiderpartiet at Steinerbarnehagen skulle stå «på vent», og utvidelsen her innarbeides på prioriteringslista for barnehageutvidelser på et senere tidspunkt. KrFs Knut Nysæther slo imidlertid et slag for at Steinerbarnehagen skulle få samme behandling som Kausvol; tillatelse til å utvide barne­hagen med ni plasser nå. Flere politikere pekte på at dette ville være relativt uproblematisk i forhold til byggingen av kommunal barnehage i Nedre Tømte, i og med Steinerbarnehagen har barn fra alle de fire kommunene på Hedmarken – ikke bare Stange. Arbeiderpartiet gikk i slutten av møtet inn for denne justeringen av forslaget sitt.

Ville utsette Nedre Tømte

Høyre og Fremskrittspartiet la fram et eget forslag i starten av møtet. De ønsket å utsette bygg­ingen av den kommunale barnehagen i Bekkelaget, og i stedet se an hva behovet er når Kausvol og Steinerbarnehagen har åpnet sine nye avdelinger. Dette forslaget fikk bare støtte fra de to partiene, og H og FrP valgte til slutt å gi sin støtte til Arbeiderpartiet/KrFs forslag, slik at dette ble enstemmig.

I kommunestyret

Saken avgjøres endelig i kommunestyret 14. desember. Men det er ingen grunn til å tro at utfallet blir noe annet der enn i det enstemmige driftsutvalget.

Dermed blir det full gass for utbygging av 22 nye plasser på Kausvol, og varslene om nedlegging av barnehagen fra sommer­en av er historie.

 
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no