14. okt
SNAKK SAMMEN: – Vi i Stange kommune oppfordrer foreldre til å snakke sammen om alkoholbruk rundt barn, både seg imellom og med de andre man er på ferie med, sier Sunniva Skar Tangen, Av-og-til-kooridnator Stange.
 
Ber foreldre i Stange ta samtalen om feriedrikking
STANGE: Hver femte stangesokning har opplevd at venner eller familiemedlemmer har hatt et bekymringsfullt alkoholforbruk i løpet av det siste året. Nå oppfordrer Stange­hjelpa foreldre til å ta praten om ferie­drikkinga.

Publisert: 23.jun.2019 07:00
Oppdatert: 20.jun.2019 13:43

Det er ferske tall fra en spørre­undersøkelse gjennomført av selskapet IPSOS, på oppdrag for organsiasjonen «Av og til», som viser dette.

Stor undersøkelse

I den landsomfattende spørreundersøkelsen har 122 stangesokninger svart på spørsmål om alkoholbruk i nære relasjoner. 22 prosent, omtrent hver femte stangesokning, svarer altså «ja» på spørsmålet om «har du noen gang i løpet av de 12 siste måned­ene opplevd at venner/­familiemedlemmer har et bekymringsfullt alkoholforbruk?».

Nesten enda mer oppsiktsvekkende er stangesokningenes bekymring for alkoholdrikking rundt barna. Her svarer 32 prosent – omtrent hver tredje stange­sokning – ja på spørsmpålet om «synes du at drikkes for mye alkohol i sommerferien med barn til stede?». Det er litt flere enn i landet forøvrig, der 29 prosent mener det drikkes for mye når barn er tilstede i deres omgangskrets.

Barn og alkohol

Sunniva Skar Tangen jobber i Stangehjelpa og er Av-og-til-koordinator i Stange kommune. Nå oppfordrer hun, på vegne av Stange kommune, voksne til å ta samtalen om alkoholbruk rundt barn i ferien. 

– I ferien lever vi tettere på hverandre, og barna er lenger oppe og får med seg mer. Vi i Stange kommune oppfordrer foreldre til å snakke sammen om alkoholbruk rundt barn, både seg imellom og med de andre man er på ferie med, sier Sunniva Skar Tangen.

Voksne har ansvaret

Hun får støtte av generalsekretæren i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

– Barn skal ikke måtte si ifra om alkoholbruk selv. Den praten er det vi voksne som må ta an­svaret for, sier hun.

Mener det drikkes for mye

Undersøkelsen IPSOS utførte for Av-og-til i 2018 viser altså at alko­hol skaper problemer også i Stange.

– Vi vet at familier har ulike grenser for hvor mye det er greit å drikke når det er barn tilstede. Det kan fort bli dårlig stemning hvis man prøver å ta den praten når man allerede har tatt seg noen glass. Derfor oppfordrer vi voksne til å ta praten nå, før ferien starter, sier Sunniva Skar Tangen. 

Hjelp barna rundt deg

På landsbasis vokser èn av ti barn opp i en familie der en eller begge foreldrene sliter med alkohol. Det betyr at det også finnes barn i Stange som kan grue seg litt ekstra til ferien, mener Randi Hagen Eriksrud.

– Sommerferie betyr mer alkohol i mange familier. Når du tar initiativ til å snakke om alkoholbruken rundt barna i sommer, hjelper du kanskje et barn i din omgangskrets til å få en trygg­ere sommer, sier Randi Hagen Eriksrud.

 
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no