14. okt
ØNSKET VELKOMMEN: Anne Kirsten Stenberg Karseth og Thomas Støa Karseth ønsket Sylvi Listhaug velkommen til omsorgs­gården på Røne. Bak står Haavard Elstrand, landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Hedmark.
 
Fikk se god integrering i praksis på Røne
STANGE: Tirsdag fikk integreringsminister Sylvi Listhaug et godt innblikk i hvordan landbruk og inte­greringsarbeid kan være en god «kombo».

Publisert: 24.aug.2016 10:55
Oppdatert: 24.aug.2016 14:05

Som lanbruksminister var Sylvi Listhaug (FrP) en ivrig pådriver for å legge til rette for «grønn omsorg» og «inn på tunet»-prosjekt­er. Her brukes gårdene som baser for ulike former for omsorgsarbeid i samfunnet.

Nå er Listhaug integrer­ingsminister, og tirsdag denne uka besøkte hun gårdene Røne i Stange og Lekvollhagan i Vallset, som begge har satset tung på gode bo- og opplæringstilbud for enslige mindre­årige flyktninger.

På Røne ble hun tatt imot av driverne Anne Kirsten Stenberg Karseth og Thomas Støa Karseth. De har bygget eget hus på gård­en for inntil fem beboere. Siden 2011 har tre enslige mindreårige flyktningejenter fått vokse opp på gården, og alle har klart seg bra.

– De blir endel av familien vår. Selv om vi bor i to hus på gården, er dør­ene åpne, vi har måltidene sammen og alle genrasjon­er er involvert, forteller Anne Kirsten. Blant annet har flere av jentene vært på sydentur med beste­mødrene i familien.

Kokkelærling

Olivia fra Nigeria, som nå er 20, flyttet for ikke lenge siden ut fra Røne. Nå jobb­er hun som kokkelærling på Gjøvik, tar oppdrag som tolk, hun har tatt førerkort, skaffet seg egen leilighet og er blitt norsk statsborg­er. Hun hadde laget maten som ble servert til minist­eren og alle gjestene, og gikk selv rundt og serverte den nigerianske kyllingrett­en.

Røne gård har samarbeidet tett med barnevernet i Stange om tilbudet til de unge flyktningejentene.

– Fra vår side er vi kjempefornøyd med det som gjøres her. Vi løser utford­ringer sammen, og det er åpenbart bedre for ungdommene å bo i en fosterhjem-liknende situasjon, framfor en institusjon. For samfunnet er dette også en langt rimeligere løsning, sier Per B. Kristensen i Stange barnevern.

Landbruksdirektør i Hedmark, Haavard Elstrand, var med på besøket. Han skryter av det gode integeringsarbeidet Stange har fått til i samarbeid mellom landbruk og kommune.

– Stange er en foregangskommune på dette området, og har vært tidlig ute.  Vi ser på dette som en vinn-vinn-situasjon, at gård­ene kan brukes på denne måten. Det skjer mye spennende på en gård, som mange kan inkluderes i, sier Elstrand.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SERVERTE MINISTEREN: Olivia har bodd fem år på Røne og er i dag kokkelærling. Hun serverte Sylvi Listhaug og alle de andre gjestene en klassisk nigeriansk kyllingrett da de kom til Røne.
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no