15. okt
FRA OTTESTAD TIL PAPUA NY-GUINEA: Disse to konteinerne er de siste månedene bygget om til moderne tannklinikker på Grimerud gård i Ottestad. Jarle Hofstad, leder for YWAM Medical Ships Norway, sier de vil komme til stor nytte for befolkningen i det øyrike landet.
 
Konteinere fra Ottestad vil gi etterlengtet tannhelse for innbyggere i Papua Ny-Guinea
OTTESTAD: Etter en kjempedugnad er to konteinere nå innredet som komplette tannlegekontorer. Om få dager setter de kursen for Ungdom i Oppdrags nye hospitalskip, som skal tilby grunnlegg­ende helsehjelp til innbyggerne i Papua Ny-Guinea.

Publisert: 20.jun.2018 08:47
Oppdatert: 20.jun.2018 08:47

Stangeavisa skrev i april i fjor om den 65 meter lange supplybåten som Ungdom i Oppdrag, med base på Grime­rud gård i Ottestad, har kjøpt. Bakgrunnen var en forespørsel fra regjer­ingen i Papua Ny-Guinea (PNG), med bønn om et hospitalskip som kan reise rundt med grunnleggende helsehjelp til befolkningen i det svært utilgjengelige landet.

Krevende helsearbeid

– At behovet er stort, er det ingen tvil om. Bill Gates har uttalt at landet kanskje er verdens vanskeligste å drive helsearbeid i, sier Andreas Nordli, daglig leder for Ungdom i Oppdrag i Norge. Og ramser opp noen av grunnene:

– Innbyggerne snakker 800 forskjellige språk. De bor spredt på hundrevis av øyer. 80 prosent bor ikke i nærheten av offentlig infrastuktur, som veier.

Utrolig «kjøp»

Båten «L’astrolabe» var opprinnelig i den franske stats eie, og ble brukt som supplybåt i Antarktis. I 2016 ble den lagt ut for salg med en prislapp på 20 millioner kroner. Men da eierne fikk høre at Ungdom i Oppdrag planla å gjøre om båten til et hospitalskip, ble den i praksis gitt gratis til formålet.

Det siste året er gått med til ombygginger og vedlikehold av båten, som nå har fått navnet «YWAM Liberty». «YWAM» (Youth With A Mission) er det internasjonale navnet for organisasjonen Ungdom i Oppdrag. I juli er båten seilingsklar for sitt nye oppdrag i PNG, sier Jarle Hofstad til Stangeavisa. Han er leder for YWAM Medical Ships Norway.

Tannlegekontorer fra Ottestad

En av de siste bitene som kommer på plass er to komplette tannlegekontor­er, rigget opp i hver sin konteiner på Grimerud. Tirsdag var det offisiell «åpning» av «dentalkontein­erne»

– I stedet for å bygge om båten, har vi valgt å bygge en rekke ulike klinikker og funksjoner i åtte flyttbare konteinere som vi har i lasterommet på båten. Her har vi blant annet operasjonsstuer, apotek og nå to tannklinikker, sier Hofstad.

Dugnad

De to nye «dentalkonteinerne» er innredet på dugnad av nevenyttige folk i Otte­stad. Lokalt næringsliv har stilt opp med rimelige materialer og utstyr. Det profesjonelle tannlegeutstyret er gitt i gaver fra ulike tannklinikker og -firmaer i Norge og Europa.

Verdien på dugnaden og gavene anslås til to millioner kroner. Og tannlegekontorene vil komme til god nytte på Papua Ny-­Guinea.

– På PNG er det kun én tannlege per 100.000 innbyggere. Til sammen­likning har vi én tannlege per 1.000 innbyggere i Norge. Mange innbyggere går med tannverk i måned­er og år. For de fleste er den eneste løsningen å slå den vonde tanna ut med en stein eller en pinne. Ofte med det resultatet at en råtten rot knekker og blir sittende igjen i kjeven, sier Hofstad.

Nå vil de ny tannlegekontorene fra Ottestad bidra til et langt bedre tannhelsetilbud for mange av innbyggerne på PNG. «Tannlege-førsthjelpen» vil i stor grad bestå av å trekke vonde tenner på en profesjonell måte.

Jobber frivillig

«YWAM Liberty» har plass til et mannskap på 60 og vil bli bemannet med helse­personell – som sykepleiere, leger og tannleger – som jobber frivillig i avgrensede perioder ombord i båten. Båten vil seile fra sted til sted på PNG for å tilby helsetjenester. Drift­en finansieres ved hjelp av gaver.

Liberty er det første hospitalskipet som Ungdom i Oppdrag i Norge tar ansvaret for. Internasjonalt opererer YWAM Medical Ships tilsammen 25 hospitalskip av ulik størrelse.

 
HOSPITALSKIPET LIBERTY: Foto: Ungdom i Oppdrag.
DUGNAD: Christoffer Oudmayer og Nils-Andreas Honningdal har ledet dugnads­gjengen i Ottestad som har bygget om og innredet «dentalkonteinerne».
OFFISIELL ÅPNING: Mange møtte fram for å være med på den offisielle åpninga av de nye tannlegekontor-konteinerne.
FESTDAG.
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no