14. okt
FLYTTER TIL STANGE: Liebherr-Norge-leder Håkan Nyhaugen (til venstre) flytter hovedbasen for selskapet i Norge og 30 arbeidsplasser til Stange Næringspark. Den 14 mål store tomta de kjøper ligger rett ved E6 og Furnes Jernstøperi (i bakgrunnen). Næringssjef Erik Habberstad og ordfører Nils A. Røhne ønsker etableringen velkommen.
 
Liebherr-Norge flytter basen for Norge til Stange Næringspark
STANGE: – Vi kunne valgt Oslo, Trondheim eller Bergen. Men landet på at Stange er det beste alternativet, sier Håkan Nyhaugen, daglig leder for anleggs- og industrimaskinselskapet Liebherr-Norge AS. Nå flytter firmaet hovedbasen i Norge til Stange Næringspark.

Publisert: 14.feb.2019 13:05
Oppdatert: 15.feb.2019 09:38

I formiddag ble det klart: Liebherr-Norge AS kjøper en 14 mål stor tomt i Stange Næringspark, og flytter hele administrasjonen, hovedverkstedet og delelageret for det norske markedet fra Trehørningen til Stange Næringspark.

Beliggenhet avgjørende

– Vi har hatt en lang og grundig prosess rundt valget av ny beliggenhet for hovedbasen til Liebherr-konsernet i Norge. Vi kunne valgt å flytte til Oslo, Bergen eller Trondheim. Men Stange er kommunen som kom best ut. I Stange Næringspark får vi innfridd ønskene våre om en 14 mål stor tomt, med god eksponering og beliggenhet i forhold til E6, sier Håkan Nyhaugen.

Stor i Europa

Liebherr-Norge AS selger blant annet anleggsmaskiner som hjullastere, gravemaskiner, dumpere, bulldosere og industrimaskiner til blant annet søppelsortering, tømmerhåndtering og liknenede. Maskinene har en størrelse fra 15 til 900 tonn.

I Europa er det familieeide konsernet Liebherr, med sine 45.000 ansatte, en av de største produsentene innenfor anleggs- og industrimaskiner. I Norge ble selskapet etablert i 2011, og har ved sin hovedbase på Trehørningen idag 30 ansatte. Selskapet er i kraftig vekst i det norske markedet, og har de siste årene hatt en omsetningsøkning på rundt 30 prosent hvert år. I fjor solgte de 83 maskiner, noe som ga en omsetning på 300 millioner kroner. I år er budsjettet på 340 millioner.

Vil vokse

Ambisjonene om vekst i det norske markedet gjør at de nå er i ferd med å vokse ut av anlegget sitt på Trehørningen.

– Vi har behov for mer plass til adminstrasjon, salg, hovedverksted og delelager. Vi har også hatt et sterkt ønske om bedre beliggenhet og eksponering i forhold til E6. Hamar kommune hadde ingen tomter å by på som matchet kravene våre. Tomta fant vi her i Stange Næringspark, sier Håkan Nyhaugen. Og legger til at beliggenheten er perfekt:

– En time fra Oslo og en halv time fra Gardermoen er svært sentralt i vår sammenheng.

Må bygge innen to år

Industritomten de kjøper selges av Stange kommune, med klausul om byggestart innen to år. Partene vil foreløpig ikke ut med hva prisen for tomta er. Nyhaugen anslår imidlertid at det nye anlegget de skal bygge i Stange kommer til å koste mellom 40 og 50 millioner kroner.

I tillegg til at beliggenheten i Stange er perfekt for selskapet, vil etableringen også få en god effekt i forhold til å sikre god og stabil arbeidskraft, spår Nyhaugen.

– Ved å holde oss i regionen, regner jeg med alle våre ansatte blir med videre etter flyttingen til Stange. Vi ser også for oss en betydelig vekst videre i årene som kommer, med behov for enda flere ansatte. Erfaringen vår er at det er lettere å rekruttere stabil arbeidskraft i Hedmark, enn om vi for eksempel hadde etablert oss i Oslo. Dette er også målsettingen og ambisjonene til eierne av familiebedriften Liebherr. Selskapet skal oppleves som en så god arbeidsplass, at medarbeiderne blir værende fra de blir ansatt til de går av med pensjon, sier Nyhaugen.

Passer bra inn

Næringssjef Erik Habberstad har i lengre tid jobbet med avtalen med Liebherr-Norge AS. Han er glad for at tomtesalget nå er landet.

– Liebherr-Norge AS blir en veldig positiv tilvekst, og passer godt inn med virksomhetene som allerede holder til i næringsparken – med naboer som Komatsu Forest og Furnes Jernstøperi. Det gir mulighet til å spille hverandre enda bedre, mener Habberstad.

Ønskes velkommen

Nils A. Røhne var med på pressekonferansen i formiddag, og er strålende fornøyd med at et så solid og stort internasjonalt selskap som Liebherr velger Stange som base i Norge.

– Vi liker å kalle Uthuskrysset for «Norges viktigste veikryss», med sin sentrale beliggenhet i forhold til E6, Riksveg 3, Fylkesveg 24 og jernbanen. Med denne etableringen får vi bekreftet at dette virkelig stemmer, og at det ikke bare er noe vi her i Stange tror. Dere skal være hjertelig velkommen, sier Røhne til Liebherr-leder Nyhaugen. Som kjapt svarer:

– Det betyr svært mye for oss at vi ønskes velkommen på en så profesjonell måte som vi er blitt i denne prosessen. Det har vært avgjørende for at vi velger å etablere oss i Stange.

 
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no