16. okt
 
Linda Bakke står midt i verdens største elg-krig
STANGE/CANADA: Det har brutt ut full «elg-krig» mellom Norge og Canada. Stridens kjerne er stangekunstner Linda Bakkes elgskulptur i Stor-Elvdal, som er verdens største. Nå vil ordfører Frasier Tolmie i Moose Jaw i Canada ta rekord­en tilbake.

Publisert: 23.jan.2019 21:00
Oppdatert: 23.jan.2019 13:04

Tettestedet Moose Jaw i Saskatchewan i Canada har i over 30 år vært stolte av å ha verdens størtse elgstatue; betong-elgen «Mac the Moose». Helt til de oppdag­et at Norge siden 2015 har hatt en enda større, Linda Bakkes 10,3 meter høye sølvfargede storelg langs riksveg 3 i Stor-Elvdal.

Sjokkert

Tapet av verdensrekorden har fått Moose Jaw-ordfører Frasier Tolmie til å blåse i nesa og stampe i bakken. Gjennom en lokal TV-stasjon forrige uke erklærte han at situasjonen var utålelig.

– Dette er personlig for meg. Mac the Moose ble oppkalt etter tidligere Les McKencie, som var min kones grandonkel. Så han er praktisk talt familie for meg. Hva er befolkningen i Moose Jaw villig til å gjøre med dette, slik at vi kommer oss gjennom denne krevende situasjon­en? Mac the Moose var verdens største elg, og befolkningen i Norge har tatt dette fra oss. Jeg trenger deres hjelp, folkens, var ordfører Tolmies budskap til innbyggerne sine gjennom lokal-TV-innslaget.

Resultatet er at det er start­et en stor innsamlingsaksjon i hjembyen til Mac the Moose. Pengene skal brukes til å montere et større gevir på Mac, slik at han blir noen få centimeter høyere enn Linda Bakkes verdensrekord-elg.

Stor-Elvdal svarer

Stor-Elvdal kommune har imdlertid ingen planer om å gi seg. Tar canadierne verdensrekorden tilbake, lover vara-ordfører Linda Otnes-Henriksen å bygge en enda større elgstatue – i gull.

Medie-boom

«Elg-krigen» mellom Norge og Canada har tatt fullstendig av i internasjonale med­ier de siste dagene. Dagbladet var først ute med å omtale konflikten i Norge. Etter det har blant annet Huffington Post, CNN, BBC News, The Guardian, South China Morning Post, Toronto Star, Aberdeen Evening Express, Sputnik News, New York Times og Aftonbladet viet konflikten stor plass.

Sist helg toppet det hele seg med pressekonferanse på rådhuset i Moose Jaw, der ordfører Frasier Tolmie leste opp en «egenerklær­ing» fra Mac the Moose, hvor elgen gir sin tillatelse til å gjøre ham til verdens største igjen.

– Når du tuller med elg­en, får du smake hornene, leste ordfører Frasier Tolmie opp fra erklæringen.

Foreslår rosa elg

Stor-Elvdal kommune svar­er på sin side i en Facebook-video at de uansett kommer til å bygge en større elg, om Canada prøv­er seg. Og anbefaler canadi­erne i stedet å male «Mac the Moose» rosa. Så kan de skryte av å ha verdens største rosa elg.

Stor-Elvdal lanserer også det nye slagordet; «make moose, not war».

Telefon fra London

Midt i stormen står en overrasket Linda Bakke i Stange Vestbygd. Hun medgir at «konflikten» kom overraskende på henne.

– Det startet med at jeg for noen dager siden fikk en telefon fra London. Jeg regnet med at det var noe lureri, og tok den ikke. Så fant jeg ut at telefonnummeret tilhører Daily Mail. Etter det har det gått i ett med telefoner fra ulike internasjonale medier. Men jeg videresender alle henvendelsene til ordfører og varaordfører i Stor-Elvdal. Jeg er ikke god nok i engelsk til å la meg intervjue, sier Linda Bakke.

Ikke tilfeldig

Hun innrømmer at hun i flere år har kjent til Mac the Moose.

– Da vi skulle lage storelgen i Stor-Elvdal var det et mål at den skulle bli verdens største. Jeg googlet endel, og fant Mac the Moose. Så det var klart med vilje at vi laget vår elg større. Men det er jo litt morsomt at det gikk nest­en fire år, før de oppdaget dette i Canada, sier Bakke.

Hun tror canadiernes planer om å montere et større gevir på Mac er gjennomførbart.

– Han har jo i utgangspunktet små horn, så det kan nok gå, mener Bakke.

Jobber med ny elg

Men hun er allerede, på oppdrag for Stor-Elvdal kommune, i gang med å lage et forslag til hvordan en eventuell ny elgskulptur kan bli. For eksempel med 20 meters høyde – i gull – på tvers over riksveg 3. En elg som udiskutabelt vil gruse den canadiske elgen Mac the Moose, en gang for alle.

– Det er ikke noe problem å få laget en slik elg, hvis det er noen som er villige til å betale. Jeg har undersøkt litt, og anslår at en slik elg vil koste mellom 13 og 15 millioner kroner, sier Bakke.

Om interessen er tilstede, stiller hun gjerne opp og lager den nye elgen også. Men ser da for seg et nytt design på elgen – ikke bare en forstørring av dag­ens sølvfargede storelg i Stor-Elvdal.

Morsomt

Hun innrømmer det er morsomt å følge med på elgkrigen som nå utspiller seg på internasjonalt nivå. Men hun tør ikke spå utfallet.

– Jeg tipper de kommer til å forstørre geviret til Mac the Moose. De har jo en pengeinnsamling på gang til dette. Så spørs det bare om noen tar ansvaret for å bygge en enda større elg her i Norge, ler Linda Bakke.

 
KAMPKLAR: Ordfører Frasier Tolmie i byen Moose Jaw i
Canada er provosert av at Norge har tatt fra dem verdensrekord­en i størst elgskulptur. Nå vil de montere et større gevir på «Mac the Moose» (i bakgrunnen) for å ta rekorden tilbake. Foto: Fra Facebook.
LANDEMERKE: Storelgen til Linda Bakke er blitt et landemerke langs riksveg 3 gjennom Østerdalen.
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no