14. okt
SLIPP
SOLLYSET INN: Erik
Sætre og Frede Mandt Fjågesund foreslår å bytte ut glassmaleriene i koret på Stange kirke med klart vindusglass, slik at sollyset slipper inn. Riksanti­kvaren åpner nå for å se på saken.
 
Riksantikvaren gløtter på døra for å fjerne glassmalerier i Stange kirke
STANGE: Riksantikvaren er ikke avvis­ende til å bytte ut glassmaleriene i korvinduene på Stange kirke med klart glass. Men det forutsetter et bredt lokalt ønske om tiltaket – og tommelen opp fra biskopen.

Publisert: 19.apr.2018 08:33
Oppdatert: 19.apr.2018 08:34

 Dette er virkelig gledelige nyheter. Kirkerommet i Stange kirke vil bli så mye finere, om vi slipper sollyset inn, sier sokneprest Frede Mandt Fjågesund.

Forslaget

Det var Fjågesund som sammen med Erik Sætre (vokst opp i Stange, lege og engasjert lokalhistoriker), i en kronikk i påskeutgaven av Stangeavisa kom med det spenstige forslaget om å bytte ut de tre glass­maleriene i koret på Stange kirke med klart glass.

Utgangspunktet for ideen deres er maleriet «Altergang i Stange kirke», malt av Harriet Backer i 1903. Maleriet ble vist på den prestisjetunge Høst­utstillingen samme år, og regnes som et av de fremste i norsk kunsthi­storie. Bildet viser klart og tydelig vakkert sommerlys som flommer inn gjennom vinduene over menigheten som kneler ved alterringen.

Det klare glasset i kirkevinduene ble i 1928 byttet ut med glassmalerier skapt av kusntneren Gabriel Kielland. Glassmaleriene skulle angivelig skape mystikk og «middelalderstemning», og forsterke liturgien. Resultatet ble et betydelig mørkere kirkerom.

– Et stort tap

Frede Mandt Fjågesund og Erik Sætre mener det var en skikkelig tabbe å bytte ut det klare glasset med mørke glassmalerier.

«(...) Det virker som et stort tap for Stange kirke at en misforstått middelalder-romantikk 300 år senere, helt bokstavelig introduserer en innvendig solformørkelse! Spesielt i året for Luther-jubiléet er det vanskelig å forbigå denne skuffelsen. (...) Kor­et i Stange kirke trenger at dagslyset får strømme inn igjen til altergangen», skriv­er Fjågesund og Sætre i sin kommentarartikkel.

Og foreslår med det at Gabriel Kielland-glassmaleriene fjernes, og byttes ut med klart glass.

Riksantikvaren

Skal man gjøre endringer på Stange kirke må man søke Riksanti­kvaren om dispensasjon. Som et av landets eldste kirkebygg blir kirken nøye fulgt opp. Men avdelingsdirektør ved Riksantikvarens kulturminne­avdeling, Hanna Geiran, vil langt ifra avvise forslag­et som Fjågesund og Sætre kommer med.

– Selvfølgelig ikke. Jeg kan ikke si her og nå hva Riksantikvarens svar på en en eventuell søknad vil bli. Men dette spørsmålet vil vi vurdere, om det kommer en formell henvendelse, sier Geiran til Stangeavisa.

Hun sier det er Felles­rådet i Stange som formelt må fatte et vedtak om et ønske om å bytte ut glassmaleriene, og Kirkevergen som på vegne av Felles­rådet sender inn søknaden.

– Stange kirke er en fantastisk kirke. Når vi behandler slike søknader som dette, er det viktig at ønsket om en endring på kirkebygget har bred støtte lokalt. Muligens er det mange som har mening­er om en slik endring som dette. De fleste som lever nå har jo ikke opplevd Stange kirke uten disse glassmaleriene. Derfor er det viktig å kartlegge om folk er enige i denne endringen. Biskopen skal også uttale seg i slike sak­er, sier Geiran.

Hun opplyser at Riksanti­kvaren normalt har rask saksbehandlingstid i slike saker som dette.

– Er saken godt belyst, og vi får den informasjonen vi trenger, gir vi raske svar, avslutter Hanna Geiran.

– Gledelige nyheter

Frede Mandt Fjågesund legger ikke skjul på at han er glad for Riksantikvarens velvilje til å se på saken.

– Dette er gledelige nyheter! Det er en ny epoke i samfunnet nå, både i kirk­en og hjemmene; at folk ønsker å slippe lyset inn i rommene. Se bare hvor fantastisk flott det ble i Tangen kirke, da de byttet ut de gule glassvinduene med klart glass da kirken ble pusset opp for noen år siden, sier Fjågesund til Stangeavisa.

Ny bruk

Erik Sætre understreker at det ikke er snakk om å vrake glassmaleriene, selv om de blir skiftet ut med klart vindusglass.

– Vi har allerede drøft­et litt rundt dette. Vi ser for oss at de kanskje kan monteres opp som en del av en utstilling med gamle kirke­gjenstander, bak i side­skipet på Stange kirke. Med riktig lyssetting vil folk på denne måten få langt mer glede av glasskunsten, enn de gjør i dag. Slik det er nå er det jo ingen som ser glassmaleriene, om det er mørkt ute, sier Erik Sætre.

Fellesrådet har ikke drøftet forslaget

Vegard Fikke er leder for Fellesrådet i Stange. Han kan foreløpig ikke si noe hverken for eller mot ideen om å skifte ut glassmaleriene.

– Jeg har jo hørt noen ønsker og kommentarer på dette med at det er mørkt i koret på Stange kirke. Men det er ikke et tema som vi har hatt oppe til drøfting i Fellesrådet. Hvis det skal skje noe, må det komme noe mer formelt på bordet. Så vil vi i selvsagt drøfte saken nøye, sier Vegard Fikke.

 
GLASSKUNST: To av de tre glassmaleriene i koret på Stange kirke illustrerer
historier fra bibelen. Det
tredje vinduet, på sørveggen, er et figurativt glassmaleri.
NÅ: Slik faller lyset en søndag formiddag i Stange kirke, nå. Kirkerommet lyses opp, men selve koret er mørkt på grunn av glassmaleriene i viduene.
BACKERS LYS: Slik malte Harriet Backer lyset i Stange kirke i 1903 i det berømte bildet «Alter­gang i Stange kirke». Avfotgrafering: Nasjonal­museet
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no