14. okt
 
Sidsel fletter møbler i rotting: Får oppdrag fra hele land­et
OTTESTAD: I snart 20 år har Sidsel B. Lie flett­et stol­seter og andre møbler i rotting­stil. Det er svært tidkrevende arbeid, som få personer i Norge holder på med. Derfor kommer også oppdragene fra Sandnes i sør til Kirkenes i nord.

Publisert: 09.jan.2019 19:00
Oppdatert: 28.jan.2019 09:04

Man må innover der og bortover slik for å komme seg til snekkerverkstedet Lie Skaperverk. Det ligger litt bortgjemt til, men kund­ene finner veien likevel. Tidligere ble det kun laget tremøbler på det lille snekkerverkstedet i Ottestad. Det er noe produksjon av det fortsatt, men nå går det stort sett i fletting – i rotting-stil.

Startet med en stol

Lie Skaperverk ble til rundt tusenårsskiftet. Grise­huset ble bygget om til verksted, med planer om møbel­snekring.

– Det begynte med snekring av skap, derav navnet ”Lie Skaperverk”, forklarer Sidsel Busterud Lie og fortsetter:

Men så sto det en gammel stol der, som det hadde vært rotting i – og nysgjerrigheten våknet. Sidsel og ektemannen Aage Bakken Lie ville undersøke litt rundt flette­stilen. De kontaktet Blindeforbundet, som de hadde fått vite at drev med rotting.

– Jeg flettet stolsetet og la det på kopimaskina. Så sendte jeg bildet på faks til Blindeforbundet for å få tilbakemelding. Da fikk jeg noen råd, og har drevet med dette siden, forteller Sidsel.

Ambassader og slott

Ekteparet begynte å lage stoler med rotting i, men oppdragene har endret seg over tid. Det ble mer og mer reparasjoner i stedet, og i dag er det kun det de holder på med på snekkerverkstedet. Men det er nok å holde fingrene i – bok­stavelig talt, for oppdrag­ene som strømmer inn kommer fra Sandnes i sør til Kirkenes i nord.

– Vi har blant annet lev­ert noe til Neiden kirke i Finnmark. Og vi har levert til både den nederlandske og den franske ambas­saden, forteller Sidsel.

– Hvordan klarer disse kundene å finne dere?

– Nei, det lurer jeg også på. Det er nok de som driv­er Møbelverkstedet i Oslo som snakker om oss. Pluss at rykter om restaurering av retromøbler sprer seg i miljøene.

Og i hjørnet av verkstedet står sju stoler og venter på å bli hentet hjem til Slottet. Stolene tilhører slottskapellet, og har vært i Otte­stad for rehabilitering. Forrige oppdrag derfra var på 12 stoler.

– Slottet hørte om oss fra Møbelverkstedet, som også bruker oss selv noen ganger, sier Sidsel Lie.

– Det er vel litt gøy å få oppdrag fra staselig sted­er som ambassader og fra Slottet?

– Ja, det er klart det er moro å bli forespurt om slike jobber, svarer Sidsel.

Får hjelp av svigerdatter

– Jeg vet ikke hvor mange som holder på med fletting i rotting her i landet, men det er nok ikke så mange siden vi får oppdrag fra rundt om i hele Norge, sier Sidsel.

Men flere har prøvd seg på kunsten, med blandet hell.

– Vi har solgt bunter til folk som ville prøve selv. Men så har de funnet ut at det er litt vrient, og stolene har kommet hit i sted­et, forteller rotting-eksperten.

Hun har fått hjelp etter hvert. Frida Tangen Lie er Sidsel og Aages svigerdatter, og hun er blitt en ivrig fletter.

– Dette er tidkrevende, så mange gir nok opp på grunn av det, sier Frida.

– Spesielt hvis det er store flater. Vi får for eksempel inn noen senge­gavler ganske snart. Det blir veldig store flater, sier Sidsel og tilføyer:

– Og det blir best når man trer alt for hånd. Rotting-møbler man får kjøpt i dag er stort sett maskinflettet, men det blir ikke like solid.

Fører gammelt håndverk videre

Flettingen er en bigeskjeft for Sidsel, selv om det er mer enn nok å gjøre.

– Jeg har en jobb, så jeg er her  bare én og en halv dag i uka.

– Vel, det blir en del mer enn det det da, skyter sviger­datteren inn.

– Joda, det blir litt jobb på kvelder og i helger også. Spesielt hvis det er oppdrag som haster, innrømmer Sidsel.

Da er det fint med hjelp fra yngre krefter, som også er svært interessert i det møysommelige arbeidet.

– Jeg jobber som syke­pleier, men det er fint å kunne drive med dette i tillegg – og spe på med litt praktisk håndverk, sier Frida, som gjerne kunne gjort flettingen til yrke.

– Ja, jeg har lyst til å drive med dette, men ikke på full tid. Kanskje på sikt, sier Frida.

De er begge glade i å drive med håndverk.

– Det blir veldig fint til slutt, og det er god motivasjon, sier Frida.

– Også er det viktig å holde på med gammelt håndverk, slik at det ikke blir borte, sier Sidsel Buste­rud Lie.

– Det tenker jeg også. Det må føres videre, sier Frida Tangen Lie.

 
Fakta

Rotting

Rotting, en kjent spanskrørpalme. Det er en liane med slyngende, tornete stengler som er en eller to cm tykke, men som kan bli 150 m lange. Stammer fra Sør- og Sørøst-Asia. Det er to slag; den ene brukes til spaserstokker, den andre til flettverk i stolseter, kurver og kofferter.

Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no