14. okt
SITUASJONEN BLE UHOLDBAR: Avgått rådmann Stein Erik Thorud mener debatten rundt byggingen av Nedre Tømte barnehage ble så usaklig, at han ikke opplevde det som forsvarlig å fortsette som rådmann om han skulle bevare sin egen personlige og faglige integritet.
 
Thorud: – Håper Stange får politikere som motiveres av ambisjoner for kommunen, ikke egne posisjoner
STANGE/GJØVIK: Stein Erik Thorud mener Stange kommune fortjener politikere som motiveres av ambisjoner for kommunen, mer enn ambisjoner om egne posisjoner. – Politikere med innholdsløs retorikk for å skape overskrifter er ikke det Stange trenger, sier Thorud.

Publisert: 07.des.2018 21:33
Oppdatert: 10.des.2018 09:22

Stangeavisa treffer Stein Erik Thorud på telefon fredag kveld. Etter ni år som rådmann i Stange har han hatt sin siste arbeidsdag på kontoret i rådhusets øverste etasje. Nå venter fire måneders tilværelse som rådgiver for kommunen, før han 1. april formelt slutter og får sluttpakka på en årslønn fra Stange kommune – 1,2 millioner kroner.

Må ha tillit – begge veier

Han legger ikke skjul på at det er tøffe uker som ligger bak ham, knyttet til saka rundt byggingen av Nedre Tømte. Men han følte det til slutt ble umulig for ham å fortsette i jobben som kommuneadministrasjonens øverste leder.

– Politikerne må ha tillit til rådmannen. Men rådmannen må også kunne ha tillit til politikerne. Situasjonen utviklet seg i en så usaklig retning, at jeg ikke mente jeg kunne fortsette, om jeg skulle beholde min faglige og personlige integritet, sier Thorud. Han har opplevd mye av debatten som har fulgt de siste ukene som sjikanerende.

Han viser blant annet til at formannskapet 7. november vedtok at han som rådmann skulle komme tilbake med en utredning med oversikt over de politiske vedtakene som er blitt gjort rundt byggingen av Nedre Tømte.

– Før jeg fikk anledning til å legge fram denne saken, kom det sterke utspill fra enkelte politikere i media som brukte sterke personkarakteristikker av meg. Jeg ble blant annet beskrevet som «arrogant» og en person med «høy sigarføring», sier Thorud.

Til spørsmålet om det var gitt grønt lys for byggingen eller ikke, mener han saken om romfordeling som manglet framlagt var av liten betydning for den faktiske byggingen.

– Det ble hevdet av enkelte politikere gjennom media at man ikke visste om det skulle bygges et glasshus eller en tømmerhytte. Dette av en politiker som var med og vedtok detaljreguleringsplanen for barnehagetomta i planutvalget, hele tre ganger. Her var blant annet tegningene av barnehagen en del av detaljreguleringsplanen, sier Thorud.

Måtte sette foten ned

I sum opplevde han prosessen som har pågått de siste ukene som så belastende, at han ikke følte det forsvarlig å fortsette som rådmann.

– Jeg var nødt til å sette foten ned, om jeg skulle bevare min personlige og faglige integritet, konkluderer Stein Erik Thorud.

Han sier han gjennom de ni årene han har jobbet som rådmann i Stange er blitt glad i kommunen. Han ønsker Stange kommune en fortsatt god utvikling, og at kommunens innbyggere får dyktige politikere som vil kommunens beste.

– For framtida håper jeg Stange kommune får politikere som motiveres av ambisjoner for kommunen – ikke ambisjoner om egne posisjoner. Politikere med innholdsløs retorikk for å skape overskrifter er ikke det Stange trenger, sier Thorud, og legger til at han snakker på generelt grunnlag.

Framtida

Situasjonen er kommet såpass brått på ham, at han ikke har fått lagt noen langsiktige planer for veien videre. Men småbarnsfaren sier han har nok å ta seg til. Og at det på sett og vis skal bli godt å få flere kvelder hjemme med familien.

– De nærmeste månedene skal jeg fungere som rådgiver for Stange kommune. Så får vi se. Jeg føler meg sprek og har nok å ta tak i framover, sier Thorud.

 
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no