14. okt
FIKK TINNFAT: 24. februar 1895 satte da 11 år gamle Anna Evenrudbækken (senere Landmark) utfor Hvalsbakken, og ble Norges og trolig verdens første
kvinnelige skihopper som deltok i konkurranse. I 1970 ble hun hedret av Vallset IL for bragden med dette tinnfatet. Fotoet er hentet fra den svense lokalavisen Norra Västerbottens artikkel 2. desember 1970. Foto: S.O.Hedberg/Norra Västerbotten
 
Anna fra Vallset var trolig verdens første kvinnelige skihopper
VALLSET: 24. februar 1895 satte elleve år gamle Anna Evenrudbækken (senere Landmark) utfor Hvals­bakken med ski på beina. Med det ble hun etter alt å dømme verdens første kvinnelige skihopper!

Publisert: 16.mar.2019 08:00
Oppdatert: 15.mar.2019 11:37

Norske kvinnelige skihoppere har gjort det skarpt denne vint­eren, og høstet mange medaljer i både nasjonale og internasjonale hopprenn. Forrige uke var hoppjentene for første gang med i hoppturneringen Raw Air, og verd­ens beste kvinnelige skihopp­er Maren Lundby ble den histor­isk da hun som første kvinne vant turneringen. Men også Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Ingebjørg Bråten og Karoline Røstad har gjort seg bemerket i den norske stallen.

Og neste år står enda en skanse for fall. Da er det klart for kvinnelig deltakelse i skiflyging i Vikersundbakken.

Først ut i Vallset

Kvinnehopp har uten tvil etablert seg som en anerkjent idrettsgren. Men det var i Vallset, 24. februar 1895, at det hele startet.

Året før, 4. mars 1894, ble «Valseth Skiklub» stiftet, og hoppglade unge og eldre i bygda gledet seg.

I klubbens protokoll fra denne tiden, gjengitt i boka «Gamle vallsetinger forteller 1994», kan vi lese at det denne februar­dagen for 124 år siden ble satt opp «premieskirenn» i Hvalsbakken. I klassen «under 12 år» stilte elleve­åringen Anna Evenrudbækken (senere Landmark). Innsatsen som kvinnelig hopper ble betegnet som så unik, at hun vant en ekstrapremie på hele 2 kroner, oppsatt av lensmann Ped­ersen.

Først i verden

Anna (Evenrudbækken) Landmark var den første kvinnen som deltok aktivt i ski- og hopprenn i Vallset. Gransk­ninger av gamle protokoller fra idrettslag i Norge, tyder på at hun var den aller første kvinnelige skihopperen i Norge – og trolig da også i verden.

Anna var aktiv skihopper fram til hun ble 18 år gammel, hennes personlige rekord i hoppbakken var 34 meter.

I 1912 flyttet hun til Sverige, og giftet seg, slik at hun ble het­ende Anna Landmark. 75 år etter at hun gjorde verdens første kvinnelige hopp, ble hun hedret av Vallset IL med et tinnfat med inskripsjonen «Hedret som lag­ets første kvinnelige skihopper. Klasse 11 år, 1895».

Oppslag i lokalavisen

Det fikk den svenske lokalavis­en «Norra Västerbotten», også kjent som «Norran», til å lage en stor sak om henne. Artikkelen sto på trykk 2. desember 1970, og gode kollegaer av oss i Norran har klart å spore opp artikkelen for Stangeavisa.

Her forteller 86 år gamle Anna historien bak det første hoppet, og hvordan det var å være ung, kvinnelig skihopper i Vallset på slutten av 1800-tallet. Utdragene fra artikkelen og intervjuet er oversatt til norsk:

«Å, det var en herlig tid. Det var vidunderlig å kunne fly fram i luften, med tilskuere på begge sider av bakken», forteller «fru Landmark» til lokalavisa, som forteller at hun «ler og slår ihop hendene i begeistring når hun erindrer denne tiden».

Utmerkelsen fra Vallset IL i 1970 kom helt overraskende på Anna. Og like overrasket ble innbyggerne i Bureå over at fru Landmark har vært skihopper en gang i tiden, forteller Norran.

Sammen med tinnfatet fikk Anna oversendt en kopi av proto­kollen til klubben fra 1895. Her kommer det fram at hun betalte 25 øre i medlemsavgift til laget. Og at hun vant premien på to kroner for det første kvinnelige skihoppet.

«Det minnes jeg svært godt. Det var egentlig ikke en premnie i vanlig forstand, mer en gave som jeg fikk spontant. Lensmannen fungerte som premieutdeler ved denne konkurransen, og hentet plutselig fram to kroner som han ga meg, forteller Anna til avisa.

Hun legger til at små priser, brosjer og annet av og til ble delt ut som oppmuntringer.

Fikk ski av far

Anna forteller videre i intervjuet at hun begynte så smått med skihopp allerede som åtteåring.

– Det fantes bakker over alt der hjemme, og vi konkurrerte flittig. Jeg begynte allerede ved åtte års alder, da jeg fikk et par ski av min far. Jeg husker hvor lykkelig jeg var den dagen, sier Anna.

– Hvordan hadde det seg at du begynte med skihopping, spør den svenske reporteren Stig ­Ericsson i Norran.

«Ja, det ble egentlig bare helt naturlig, ettersom det fantes flest gutter der jeg bodde. Skihopp var en stor sport i Norge allerede på den tiden – skiløp i konkurranseform starter senere. Og det var liksom ingen som tenkte på at jeg var jente når jeg hoppet i bakk­ene sammen med guttene. Det var helt naturlig fra starten, forteller «fru Landmark».

Men da hun ble litt eldre, vekk­et hennes deltakelse i bakk­ene større oppmerksomhet, og 18 år gammel sluttet hun med skihopp­ingen.

– Det fantes endel som anså det som upassende for jenter, men det var nok ikke så farlig. Jeg syntes i alle fall det var veldig morsomt, forklarer Anna.

Ny utfordring

Lokalavisen legger til i slutten av artikkelen at det forøvrig ikke ikke er første gang at fru Landmark foretar seg uventede saker. Nær 70 år gammel bestemte hun seg for å ta kjøretimer, og tok fører­kortet. På 70-års dagen sin fikk hun en bil i gave.

– Å lære å kjøre bil på mine eldre dager var også en opplevelse. Men å hoppe i bakker som ung var tross alt mer fasinerende, sier Anna, og avslutter:

– Om det krevdes mot? Nei, ikke det dugg. Det var helt naturlig.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HVALSBAKKEN: Det finnes få bilder fra hopprennene i Hvalsbakken, der Norges første kvinnelige hopper Anna Evenrudbækken, satte utfor. Men i Domkirkeoddens fotoarkiv finner vi dette motivet, datert 1920. Fotograf er ukjent. Foto: Domkirkeodden/ukjent, bilde nummer 0417-02699
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no