14. okt
BEST: Ylva Fjestad brukte ett døgn og tre minutter på å kjøre det 21 mil lange Femundløpet junior. Foto: privat
 
Ylva trente 400 mil med hundene før gull-løpet
OTTESTAD: Siden i høst har Ottestad-jenta Ylva Fjestad (17) kjørt 400 mil med hundene sine for å komme i toppform. Det ga full uttelling i Femundløpet, der hun klatret helt til topps på junior-pallen!

Publisert: 14.feb.2017 10:29
Oppdatert: 14.feb.2017 12:21

Det var lørdag formiddag at Ylva Fjestad – til jublende applaus – kunne kjøre inn på Røros som vinner av Femundløpet junior. Da hadde hun og de seks hundene hennes tilbakelagt 212 kilometer gjennom røff vinter-villmark, fra Tolga til Bergstaden. Turen gikk unna på 24 timer og 3 minutter. Det holdt til en klar førsteplass og tittelen «junior-norgesmester i hundekjøring».

Håpet på topp fem

Ylva sikret seg førsteplass­en med flere minutters margin til neste juniorkjør­er i løpet; Ella Aasheim Kjøsnes. Hun brukte 15 minutter mer på turen.

Ylva Fjestad innrømmer at det var en god følelse å stå øverst på pallen, etter det beinharde døgnet med hundekjøring.

– Målsettingen før løp­et var å komme inn blant topp fem, men innerst inne ville jeg jo på pallen, sier 17-åringen.

Seks hunder

Ylva kjørte turen med seks hunder fra start til mål. Bikkj­ene holdt seg skade­frie gjennom de 21 milene, og leverte fra øverste hylle hele vegen. Andre hundekjørerer er imponert over det jevne og sterke løpet Ylva leverte. Til nettstedet hundekjoring.no forteller hun dette om hvordan hun disponerte turen:

– Vi hadde høy fart på første etappe, og jeg var redd for å brenne for mye krutt. Men så gikk det fort og greit på andre etappe også, ja helt til mål. Jeg var litt redd for skader: lederhundtispa mi kan lett få håndleddskader. Men det gikk bra. Det var fine spor og perfekte forhold. Jeg fikk feil ut-tid på siste sjekkpunkt, og fikk litt bråhast, men det gikk, sier juniorvinneren. Som er glad for all støtten hun får fra hundekjører-pappa Stein Håvard Fjestad, som har holdt på i gamet i en mannsalder.

Trener alle helger

De siste månedene har Ylva kjørt 400 mil med ti hunder for å trene fram seks gode løpshunder til Femundløpet. Til Stange­avisa forteller hun at det ligger mye jobbing bak heøgens gullmedalje, men at det er verdt det.

– Til tider krever dette veldig mye av deg, men sånne løp som dette gjør at du ser tilbake på alle de tunge øktene i løypa og ser at det er verdt det. Det å kombinere skole med hunde­kjøring kan til tider være litt vanskelig. Hundene våre står på et lite småbruk som vi eier i Trysil. Derfor blir det mye kjøring mellom Ottestad og Trysil. Jeg skulle veldig gjerne likt å trene mer, men skolen gjør så jeg kun får dratt opp i helgene for å trene. Jeg har vært der hver eneste helg og ferie siden snøen kom, så jeg har heldigvis fått trent en del denne sesongen. Det at jeg har fått trent så mye gjør jo også at jeg går glipp av en del, men jeg ser ikke på det som en ulempe, for jeg er såpass glad i å kjøre bikkjer, sier Ylva, som til daglig går andre året på Katta.

Følger hundene

– Hva er det som gjør at du liker hundekjøring så godt?

– Det jeg liker aller mest med hundekjøring, er å følge en hund fra den er liten valp helt fram til den blir voksen og kan være med meg på lange turer. Hele denne utviklingen er veldig spennende! I tillegg liker jeg å holde på ute. Og når dette kan kombineres med det å jobbe med yndlingsdyret, passer hundekjøring bra for meg, sier Ylva.

Ser mot neste sesong

Femundløpet ble sesong­ens siste for Ylva.

– Jeg skulle likt å kjøre Finnmarksløpet Junior, men det er veldig langt å reise dit og dyrt å være med. Men jeg har fortsatt lyst til å fortsette å satse i idretten, og satser på nye løp neste år. Men da kan jeg ikke lenger stille til start som junior, avslutter Ylva Fjestad.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Ylva på veg ut av Røros. Foto: Femundløpet
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no